QR packaging Caleffi

Напори за одржливост на животната средина

Датум

Оваа година, сите сме свесни повеќе од кога било досега за актуелното прашање со загадувањето на животната средина, одржливоста на нашите постапки и влијанието на човечкиот живот на планетата.

Во Агендата 2030, во планот за активностите за луѓето, планетата и просперитетот, се повикува да секој од нас го преземе својот дел, секој ден, во градењето на различен и одржлив свет.

Предизвикани сме да преземеме поактивна улога и го прифативме овој предизвик со голем ентузијазам. Всушност, додадовме нови цели на нашиот стратешки корпоративен план за одржливост.

НАШИОТ ПРОЕКТ СО EUBAC

sostenibilità ambientale

СИТЕ МАТЕРИЈАЛИ КОИ ГИ УПОТРЕБУВАМЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО СЕ РЕЗУЛТАТ НА ОДРЖЛИВ ПРОЦЕС

Во минатите неколку години имплементиравме голем број одржливи активности. Една од првите работи што ги направивме беше да ги надградиме нашите погони со цел да ги направиме еколошки. Во одделот за механичка обработка, старата вентилаторска опрема ја заменивме со опрема од нова генерација. Решивме да користиме ЛЕД осветлување во неколку одделенија и во сите поставивме котли за кондензација. Извршената модернизација вклучуваше и покривање на Caleffi 1 (in Fontaneto): 36 % од површината од 47.000 квадратни метри сега има модерна површина со рефлексија. Нашата цел е да се заврши проектот во следните неколку години за да се постигнат не само значителни заштеди на енергија, туку и ефективно подобрување на работните услови.

Без отпад и намалувањето на загадувачките материи се исто така приоритет за Caleffi. Како производител на компоненти и системи за греење и водовод, нашата компанија преработува огромни количини месинг секоја година.Ние се придржуваме до прописите кои бараат употреба на легури со малку олово или без олово за одредени земји. Со цел да останеме пред времето, да ги задоволиме барањата на пазарот за сè поеколошки производи и да се усогласиме со идните законски барања, ние користиме компоненти од легура на ниско олово на многу од нашите производи, кои се дистрибуираат низ целиот свет.

5350..H

Покрај тоа, се стремиме да најдеме решенија насочени кон повторна употреба на 100% од отпадот од механичка обработка. Инсталираме иновативни системи на машините во нашите производствени погони за да можеме да повратиме и остатоци од месинг и остатоци од масло и емулзија, кои играат клучна улога во одредени процеси. Не земаме ништо здраво за готово, а фактот што можеме да го направиме тоа во голем број има извонредно влијание врз производството: нашиот систем за обновување нафта ни овозможува да повратиме повеќе од 50% од нафтата што ја користиме за една година (90.000 литри) и системот TTS за просејување, сортирање и враќање на 100% од произведените остатоци (повеќе од 6.500.000 килограми).

 

 

Секоја година во нашите погони се обработуваат вкупно 1.000.000 килограми пластика со високи перформанси. Дефинитивно се ослободивме од остатоците и мелениот материјал пред повеќе од 10 години. Денес, со постојано иновирање во нашите производствени погони, можеме повторно да ги користиме и рециклираме до 98,5%, собирајќи сѐ што може да се исчисти и повторно да се употреби, повторно да се меле и да се врати во машината или да се сортира сѐ што може да се рециклира од надворешни компании

Нашиот главен проект за обновување вклучува и пластична амбалажа: за некои линии и за одредени клиенти, повеќе не користиме пакување со смалување и направивме промени во нашиот систем. Како резултат на тоа, користиме 6 тони помалку целофан годишно.

Во текот на последните две години, компанијата полека се ослободува од хартијата и картонот. Воведовме нов систем за селектирање отпад со стратешко поставување на 21 вертикална преса за да се набијат огромни количини картон(како и влезна пластична амбалажа) во компактни бали, кои се целосно рециклирани.

Со рециклирање на картони, спречуваме испуштање на најмалку 300 тони CO2 во атмосферата. Тоа е еднакво на засадување на 2.000 нови дрва.

Работиме на неколку проекти од областа на еколошката одржливост. Дополнително, разгледуваме решенија кои ќе ни овозможат да ги обоиме технополимерите на еколошки начин и да повратиме до 100% од отпадот по обработката. Со други зборови, никогаш не застануваме.

85% ОД НАШИТЕ МАТЕРИЈАЛИ СЕ СО ПОТЕКЛО ОД ИТАЛИЈА

Имаме заедничка визија за одржливост. Ние се стремиме да изградиме еден доблесен круг што ги вклучува нашите добавувачи, персонал и клиенти. Добро ги познаваме сите наши добавувачи и имаме воспоставено односи на доверба со многу од нив, кои се одржуваат со текот на годините бидејќи оние што работат со нас мора да ги почитуваат истите етички, социјални и стандарди за квалитет што самите ги поставивме. Во последните неколку години, избравме да одржуваме краток синџир на снабдување: всушност, денес, 98,7% од суровините што се користат за производство на производите на Caleffi се набавени од Европа, а 85% исклучиво од Италија. Овој свесен избор ни овозможува директно и континуирано да ги следиме нашите добавувачи, значително да ги намалуваме CO2 емисиите и да се погрижиме да не ги набавуваме нашите материјали од земји каде што човечкиот труд не се цени, почитува и не се развива.

Caleffi Green

А НАШЕТО ПАКУВАЊЕ? ТОА Е ПРОИЗВЕДЕНО СО 100% РЕЦИКЛИРАЊЕ

Посветени на зеленото пакување со цел да го намалиме влијанието на нашите залихи врз животната средина и, исто така, истражуваме нови можности за пакување со нула влијание. Во меѓувреме, ги повикуваме нашите клиенти правилно да ги фрлаат кутиите, обвивките и заштитната амбалажа.

Како? Од февруари 2021 година, постепено додаваме нова содржина во нашите легендарни зелени кутии, односно упатства за отстранување, кои сега се посуштински од кога било во однос на пакувањето.Уверени сме дека ако се биде потранспарентен со нашите клиенти ќе им се помогне да не го фрлаат отпадот неправилно и да не бидат мрзливи при следењето на упатствата за отстранување. Ви помагаме да и помогнете на планетата, сите заедно.

ОТКРИЈТЕ КАКО ДА ГО РЕЦИКЛИРАТЕ НАШЕТО ПАКУВАЊЕ