Caleffi Storia
Компанија

Историја

Ние ги усовршуваме нашите вештини од 1961 година

 

Целата историја на Caleffi детално: од почетоците во 1961, силниот развој во 80-тите, до меѓународното комерцијално проширување во 90-тите. Погледнете ги пресвртниците како што е создавањето на Центарот за истражување CUBOROSSO или MAV.

2018 - Caleffi станува паметна фабрика

Caleffi history

Во 2013 година, беше развиен и одобрен голем проект за модернизирање на работењето во клучните аспекти: менаџмент (планирање на производството), производствени процеси (проектирање и оптимизација) и оперативни постапки (модернизација на производствените процеси, со нови машини и системи и паралелно вложување во обуки за персоналот). Во секоја од овие области, беа започнати специфични проектни планови, во кои беа вклучени повеќе од 500 луѓе од одделот за Производство, сега CALEFFI навистина се пробива во индустриската ера 4.0.

Но, системите се уште поважни: платформата MRPII (Manufacturing Resource Planning), вредна еден милион евра, воведена е како дел од проектот што започна во 2013 година, а почна да функционира во јануари 2015 година. Оваа платформа беше интегрирана во MES (Manufacturing Execution) Systems) и APS (Advanced Planning and Scheduling), клучни апликации за создавање паметна фабрика.

Caleffi денес е компанија подготвена за нови чекори на патот кон дигиталната трансформација.

2017

Купувањето на Cristina

На 29 јуни, потпишан е договор: Caleffi ја купи компанијата CRISTINA Rubinetterie.

Ова беше значаен деловен договор помеѓу двајца претприемачи зад кои има долг пат и кои работеле со заемно почитување, делејќи иста деловна етика, деловен пристап и биле дел од истата локална заедница. Групацијата Caleffi донесе одлука да го прошири својот асортиман со влегување на пазарот на славини и фитинзи, со што ќе обезбеди континуитет и иден раст за брендовите CRISTINA и SILFRA.

Отворање на втора подружница на Caleffi Кина

Втората локација на Caleffi во Кина е отворена во центарот на Шангај. Ова е особено важен момент кога ќе се земе предвид комплексноста на кинескиот пазар: разликите помеѓу две култури, поинаквите навики и однесувањето на потрошувачите, како и специфичноста во планирањето на HVACR системите на толку голема територија. Првите чекори беа преземени пред дваесет години, кога брендот Caleffi му беше официјално претставен на кинескиот пазар во Пекинг на саемот ISH 1996 година.

2016

Збогум. И многу ти благодариме.

Тажна година за нас, Francesco Caleffi почина во април. Сепак, ни остави прекрасна иднина на која ѝ се радуваме. [Here our words]

Инаугурација на Caleffi Турција

Caleffi Турција сега навистина постои и се наоѓа во прекрасниот Истанбул.
Уште еднаш, го извезуваме моделот што се покажа дека е успешен до сега: бренд кој гарантира првокласна техничка поддршка на локалниот пазар низ целото патување, од првиот контакт до пост-продажниот однос.

2015 - Отворање на Caleffi Полска

2015

Иако е активен на полскиот пазар долго време преку главен дистрибутер, од 2015 година присуството на Caleffi ќе го овозможи нашата активна и добро структурирана подружница. Новата локација ќе биде комплетирана со просторија посветена на техничка едукација и состаноци, верзија на изложбената просторија EXPERIENCE во Италија.

2014

2014

Се отвора новата изложбена сала и сала за состаноци во CUBOROSSO: CALEFFI EXPERIENCE.

250 m2 со функционални демо панели, пресек на производите, видеа, интерактивни екрани на допир: изложбен простор, кој користејќи ги сите сетила на посетителите ќе ги воведе во нашиот бренд и неговите вредности.

2011 - Првите 50 години

Caleffi ги прослави своите први педесет години работење во март 2011 година. Пет успешни децении, децении со многу предизвици и посветеност – инвестирање во - истражување, развој и комуникација.

Оваа нова година е време за нас да размислиме и да извлечеме некои заклучоци. Водечките принципи на компанијата не се променети: да бидеме свесни за сопствениот потенцијал и сопствените вредности, притоа да останеме верни на нашите корени и на нашиот идентитет. Се чини дека, Caleffi успеа да се придржува до оваа филозофија низ годините.

Долгогодишниот партнер на Caleffi, од 2011 година, All Valve Industries Pty Ltd - дистрибутер на HVAC производи, кој ужива голем успех на австралискиот пазар - е составен дел од Групацијата: ефикасно ги пласира нашите производи, здржувајќи ја  својата независност во управувањето и моделот на продажба на повеќе брендови.

2009- Го отворивме MAV

2009

близина на постојните простории во Фонтането д’Агоња; ова ќе ја подобри услугата за клиентите преку оптимизирање на логистичките процеси.

Управувањето со нарачки, складирањето на стоки и ракувањето е целосно автоматизирано, тоа го скратува времето за обработка на нарачките, а притоа се минимизира веројатноста за грешки на операторот. 

2008 - CUBOROSSO

2008 - Cuborosso

Секоја година е важна година во историјата на компанијата, но оваа има необична симболичка вредност за Caleffi. Новиот истражувачки центар - комбинација на традиција и иновации - беше изграден и отворен оваа година. Caleffi отсекогаш вршел тестирање на производи и развојни истражувања, но од 2008 година целата експертиза, инструментација и споделување на резултатите се под еден посветен покрив.

2007 - Слетавме во USA

Отворањето на новиот објект во долината Меномони, Милвоки беше прославено со церемонија на посветување. Во објектот со површина од 35.000 квадратни стапки сместени се нашите главни канцеларии, складишта, а се изведуваат и монтажни операции, објектот има зрачна топлина за затоплување на подовите.

Светлината од штедливи светилки ја подобрува природна светлина од прозорците на покривот на целиот објект. Соларната хидронска топлина ги надополнува котлите со висока ефикасност.

2006

Во јануари се случи спојување: Caleffi S.p.A. ја инкорпорираше Netcam под името на својата компанија, со цел да се подобри организацијата и административното управување на групацијата. Со спојувањето на двете компании формирана е една, поефикасна компанија, а фабриката Netcam, која остана во функција, стана позната како Caleffi 2.

2004

Отворена е нова продажна канцеларија во Франција. Нејзина цел е да се зголеми препознатливоста на брендот преку обезбедување силна консултантска поддршка.

Декември 2004: RDZ ѝ се приклучи на групацијата Caleffi. Оваа аквизиција беше важна во однос на надополнувањето на услугите што групацијата може да ги понуди со потребната експертиза. Идентитетот на компанијата остана непроменет со цел да се гарантира континуитетот, исто како и нејзината независност при донесување стратешки одлуки и одлуки за производството. Трговската марка RDZ останува недопрена, бидејќи е знак за успешна приказна.

2003 - SAP влегува во CALEFFI

Caleffi купи мала компанија Тексас, која се наоѓа во Северна Италија, специјализирана за производство на сепаратори и деаератори. Оваа операција гарантира поширок спектар на овие производи поддржано од големото знаење на стручњаците: уште еднаш Caleffi се потпира на компетентност.

За подобра комуникација и подобрување на управувањето со сите магацини низ целиот свет, започнат е проект за воведување на SAP “roll-out“ на меѓународно ниво.

2002 - ISO Сертифицирана Компанија

Caleffi S.p.A. е една од првите компании во Италија која доби проширување на ISO сертификатот на Новиот меѓународен стандард и доби сертификат за управување со квалитет ISO 9001: 2000. По позитивната оценка спроведена од ICIM S.p.A., која како член на CISQ припаѓа на меѓународната мрежа за сертификација IQNet, систем за квалитет на Caleffi резултираше со конкурентност на меѓународните пазари и во согласност со стандардот наметнувајќи и подобрување на задоволството на клиентите и постојано подобрување на ефикасноста на системот за управување со квалитет. Овој нов сертификат е добиен благодарение на соработката на сите оддели на компанијата и на сите наши добавувачи, оваа награда ќе биде несомнено важно средство за зајакнување на брендот Caleffi на националниот и на меѓународните пазари.

2000

Caleffi и двете компании во групацијата, Pressco и Netcam, заедно со подружниците на групацијата во странство, вработуваат околу 600 луѓе и можат да се пофалат со консолидирана заработка од над 200 милијарди италијански лири. Новите комерцијални иницијативи ќе обезбедат препознавање на името и трговската марка на Caleffi низ целиот свет. Меѓу најновите е отворањето на продажни канцеларии во Јужна Америка, Кина и Русија, три пазари со огромен потенцијал.

1996 - Гледаме Напред

За да обезбеди простор за идно проширување на производството, Caleffi ја купи фабриката во местото Гатико, во близина на Маџате. Фабриката тогаш била со големина од 13.000 m² (сега има повеќе од 17.000 m²) и зафаќа површина од 135.000 m². Големината на ова градежно земјиште ќе овозможи понатамошно проширување на фабриката до над 40,000 m².

90-тите

Во 90-тите се покажа колку беше ефикасен стариот систем за контрола на квалитетот: добиени се сертификатите ICIM и BSI и целиот систем за контрола на квалитетoт е усогласен со стандардите UNI EN ISO 9001. Во 90-тите, исто така, беше забележано брзо ширење на празарот во Италија и на извозните пазари. Netcam е основана во 1996 година за производство на алати, калапи и машини за монтажа и тестирање. Постепено се отворија подружници во Велика Британија ('92), Португалија ('92), Холандија ('94) и Јужна Африка ('98), како и продажна канцеларија во Словенија ('98).

80-тите

the 80's

Иако активностите за контрола на квалитетот започнаа во 1975 година, вистинскиот развој на контролата на квалитетот се случи во 80-тите, со добивањето на првите сертификати за производите и објавувањето на Прирачникот за квалитет. Во 80-тите, беа склучени првите договори со големи клиенти како Vaillant, Bosch, Landys & Gyr, а подоцна и Saunier Duval. Caleffi, исто така, направи уште два важни чекори напред во оваа деценија. Беше купена Pressco, компанија за топло пресување на месинг, а беше отворена и првата странска подружница, Caleffi Armaturen GmbH, во близина на Франкфурт во Германија.

1975 - Брз Раст

1975

Поради малиот простор, Caleffi го премести седиштето во Фонтането Агоња, каде што се наоѓа и денес. Изборот на новата локација беше направен заради близината до главните патишта и фактот дека оваа индустриска област нуди одлични можности за проширување. Caleffi започна со само 6.600 m², но со двете проширувања на фабриката  во 1980 и 1990 година големината само на главната зграда се зголеми на 28.000 m². Пред крајот на 2001 година, со понатамошното проширување квадратурата се зголеми на 43,000 m².

1961 - Почетоци

1961

Caleffi започна со работа во Гоцано, во италијанската провинција Новара. Компанијата првично произведуваше фитинзи од месинг и челик и додатоци за други производители на вентили. Но, благодарение на силната продажна организација, многу брзо се референтниот пазар, а производството го следеше. Новиот бизнис беше продажба на готови производи од брендот Caleffi преку продавачите на големо за системите за греење и водовод.