27 November 2019

Hoe kun je de vloeistofmeter van een verdeler voor vloerverwarmingssystemen reinigen?

Het garanderen van het juiste debiet voor elk circuit van een vloerverwarmingssysteem is een fundamenteel aspect om een homogene warmteverdeling te verkrijgen. Om de balanceringsverrichtingen te vereenvoudigen, zijn op de aanvoerverdeler debietmeters met een schaalverdeling geïnstalleerd die het mogelijk maken zowel het debiet rechtstreeks af te lezen als de doorgangsdoorsnede te regelen om de stroming die erdoor gaat tot de gewenste waarde te beperken.

Na een bedrijfsperiode is het echter, vanwege de onzuiverheden die in de installatie circuleren, mogelijk dat het schermpje met de schaalverdeling vuil is en de stand van de indicator niet meer afgelezen kan worden.

In de verdelers, zoals de reeks 664, is het mogelijk alleen de indicator te verwijderen zonder het gehele ventiel te moeten ledigen en vervangen. Om de reinigingsverrichting uit te voeren, is het voldoende het referentiecircuit te sluiten met hetzij het juiste ventiel op de retourverdeler of de debietmeter zelf, door de regelhendel volledig te vergrendelen. Zodra de stroming in het circuit is gestopt, is het mogelijk om met behulp van een speciale sleutel van 22 mm en een inbussleutel van 8 mm de indicator te demonteren, zonder lekkage van water, en hem, zodra hij verwijderd is, met een speciale borstel droog te reinigen zodat de schaalverdeling weer leesbaar is.

Het volstaat dan het geheel weer samen te stellen en, zodra de afsluitventielen geopend zijn, het debiet op de gewenste waarde in te stellen. Als het niet lukt om de indicator te reinigen, kunt u een vervangindicator kopen met de code R69913, zonder het hele ventiel te moeten vervangen.

Reacties blogberichten
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.