08 Julij 2016

BALLSTOP - Kroglični ventili z vgrajeno nepovratno loputo

Funkcije in karakteristike

Kroglični ventili z vgrajeno nepovratno loputo BALLSTOP združujejo v enem telesu dve napravi: zaporni kroglični ventil in nepovratno loputo, ki je vgrajena v sami krogli. Dvojna funkcija omogoča krajši čas montaže, večjo trdnost naprave in posledično manjšo izrabo prostora na cevovodu. Ventili BALLSTOP so na voljo v dveh verzijah za dva različna namena: verzija s črnim zunanjim plastičnim obročem za sanitarne sisteme in verzija z rdečim zunanjim obročem za ogrevalne sisteme. Elastomeri, ki sestavljajo tesnila in materiale BALLSTOP a za serije 3230, 332, 333 in 334 izpolnjujejo zahteve skladnosti za uporabo za pitno vodo, ki jih predvidevajo certifikati WRAS in ACS.


Princip delovanja

Ventil je sestavljen iz krogle (1), ki vsebuje nepovratno loputo (2) s posebno hidrodinamično obliko. Med normalnim pretokom tekočine v inštalaciji je nepovratna loputa porinjena proti povratni vzmeti (3), ki se nahaja na notranji strani in omogoča nemoten pretok tekočine. Ko je spodnji tlak večji kot zgornji tlak na ventilu, potisne nepovratno loputo v nasprotno smer proti primernemu tesnilnemu sedežu na krogli (4), da se prepreči obratna smer pretoka.

Tudi pri pomanjkanju pretoka, se ventil zapre zaradi samega delovanja povratne vzmeti. Loputa zaradi potiska povratne vzmeti (3) in pritiska samega toka komplet zapre pretok medija s pomočjo oblikovnega tesnila (5) (nameščen na tesnilnim sedežu krogle ali na zaklepu, odvisno od različice). Krogla, opremljena glede na dimenzijo ventila z metuljasto (6) ali vzvodno ročko, deluje kot normalna zapiralna naprava.

 

 


Paleta izdelkov

Serija 323 ... BALLSTOP - Kroglični ventil z vgrajeno nepovratno loputo, priključki Ž-Ž
Serija 323 ... BALLSTOP - Kroglični ventil z vgrajeno nepovratno loputo, priključki Ž-Ž
Serija 332 ... BALLSTOP - Kroglični ventil z vgrajeno nepovratno loputo, priključki M-Ž
Serija 333 ... BALLSTOP - Kroglični ventil z vgrajeno nepovratno loputo, priključki Ž-Ž matica
Serija 334 ... BALLSTOP - Kroglični ventil z vgrajeno nepovratno loputo, priključki M-Ž matica

Serija 327 ... BALLSTOP - Kroglični ventil z vgrajeno nepovratno loputo, za sisteme ogrevanja


Tehnična dokumentacija