22 March 2017

22. MART - SVETSKI DAN VODA 2017

Prvi svetski dan voda je održan 22. marta 1993. godine, u skladu sa odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Od tada organizacija pod nazivom "UN-Water" svake godine određuje temu vezanu za vodu kojoj će se posvetiti posebna pažnja.

Ovogodišnja tema je “otpadne vode“

 

Veliki procenat otpadnih voda proizvedenih u našim domovima, gradovima i u industrijskim postrojenjima odlazi u prirodu bez ikakvog pokušaja njene ponovne upotrebe. Većina nas i nije svesna činjenice da otpadne vode imaju veliki potencijal i mogu postati koristan resurs a ne samo zagađivač. Reciklirana otpadna voda prema stepenu dobijene čistoće može se koristiti za navodnjavanje javnih zelenih površina, u rashladnim sistemima proizvodnih ili industrijskih pogona, u poljoprivredi i.t.d.

Reduciri pritiska su uređaji koji smanjuju i stabilizuju visok i promenljiv pritisak vode koja dolazi iz javne vodovodne mreže u vodovodni sistem domaćinstava. Ovi ventili dolaze u različitim verzijama (kosi, pravi, sa filterima, za visoke temperature) i pri radu proizvode izuzetno nizak nivo buke. Stabilan niži pritisak - manja potrošnja čiste vode, donosi benifit ne samo našoj okolini već i našem budžetu.

Zaštitnici povratnog toka su hidraulički zaštitni uređaji koji prečavaju povrat zagađene vode u mrežu za snadbevanje sa čistom vodom. Da bi se izbegla mogućnost ekoloških nesreća i opasnost po zdravlje, u skladu sa evropskim standardima EN 1717 i EN 12729, uređaji za zaštitu od povratnog toka moraju biti instalirani između javne vodovodne mreže i pojedinačnih korisnika.

 

Voda je izvor života. Bez nje nema života na zemlji.
Koristimo je racionalno i zaštitmo!

 


NAŠI ARTIKLI