26 May 2020

Revista Idraulica devine website

De curând revista IDRAULICA devine și website: idraulica.caleffi.com. În acest articol vă povestim cum.

Cum s-a născut Revista Idraulica?

Revista Idraulica a apărut în anul 1991 în urma unei reflectări precise a lui Francesco Caleffi: "Ce aș putea face, ca întreprinzător, pentru a putea fi de ajutor unor proiectanți și instalatori, mai precis celor pe care îi consider colaboratorii mei externi?".

Drept urmare, era vorba de un instrument gratuit care se oferea drept suport al cititorilor săi tehnici în evoluția continuă a tehnologiei instalațiilor, o evoluție care ar fi avut nevoie de un bagaj de cunoștințe tot mai mare și de o activitate profesională tot mai calificată.  

Domeniul instalațiilor nu este o știință exactă, este aplicarea de teorii și de formule, uneori chiar și de creativitate în rezolvarea de situații neprevăzute. Noi am încercat să dăm sugestii prin intermediul Revistei noastre.

A fost imediat clar că va deveni un instrument util și pentru școală, reușind să reducă decalajul care persistă în general între predarea teoretică și realitatea operațională. IDRAULICA nu s-a dorit a fi - și nu a fost niciodată - o revistă tehnică tradițională, și pentru că în acea perioadă, în sectorul nostru, erau deja disponibile informații și documentație tehnică diversa.

CITEȘTE ULTIMUL NUMĂR AL REVISTEI IDRAULICA

Ce teme abordează dintotdeauna Revista IDRAULICA?

Firul roșu care stă la baza tuturor numerelor revistei IDRAULICA este optimizarea instalațiilor, dacă acestea sunt acțiuni care vizează protejarea rețelei de alimentare cu apă, reglarea temperaturii, echilibrarea, măsuri de precauție importante în reabilitarea instalațiilor existente, utilizarea de energii alternative. 

De ce Revista IDRAULICA a devenit un website propriu-zis?

Cu câteva numere în urmă, primul redactor istoric (și prețios), ing. Mario Doninelli, a predat ștafeta succesorului său, ing. Mattia Tomasoni ajutat de o echipă tehnică de excepție. Și tocmai cu ocazia acestui transfer de moștenire, ne-am gândit să facem un pas mai departe, în virtutea faptului că modul de a fructifica orice conținut, chiar și de natură tehnică, s-a schimbat în mod drastic în ultimii ani. Așadar, am decis să aducem și IDRAULICA pe ecran, pentru a facilita citirea acesteia în special în mișcare, prin urmare, în mare parte pe smartphone-uri.

Ce veți găsi pe website-ul idraulica.caleffi.com

Structurarea ierarhică pe capitole va continua să o respecte pe cea prevăzută în formatul pe hârtie, astfel încât citirea progresivă obișnuită nu se va modifica, dar în plus va fi posibilă citirea articolelor în direcție transversală în toate numerele revistei IDRAULICA, alegând o tematică specifică (de exemplu, se vor putea citi toate articolele scrise de-a lungul anilor pe tema "tratarea apei" prin alegerea categoriei corespunzătoare de pe website). O matrice de lectură care ar trebui să ajute la aprofundarea fiecărui subiect abordat în aproximativ treizeci de ani. Desigur, articolele individuale vor fi destul de lungi de răsfoit, dar suntem siguri că acestea vor fi mai confortabile pentru a consulta pe un telefon mobil, mai degrabă decât un simplu fișier in format .pdf. 

Deși doar cea mai recentă ediție va fi disponibilă în direct, în lunile următoare conținutul va fi îmbogățit pentru a completa scenariul celor valabile și astăzi, chiar dacă pentru informații precum cele pentru o formă de nostalgie pentru colecționari, va continua să fie disponibilă întreaga arhivă de .pdf-uri ale numerelor revistei din anul 1991 până astăzi.

Ultimul detaliu, website-ul dispune de un motor de căutare care scanează întreaga bază de date, fie că este vorba despre articole scrise, fie de fișiere media care vor îmbogăți treptat website-ul.

Caleffi și cititorii Revistei Idraulica

Nu este totul. De fapt, intenționăm să apropiem cât mai mult posibil formatul pe hârtie și cel digital, prin utilizarea unui QR Code sau a unor link-uri cu scurtături care trimit către conținuturi online pentru a îmbogăți experiența lecturii pe hârtie. Dar, dacă vă veți "abona" (da, rămâne gratuit), veți rămâne la curent cu toate evoluțiile care vor avea loc.