13 April 2018

Noul colector-distribuitor CALEFFI DYNAMICAL®

Asigurarea debitului corect la toate terminalele este o operațiune fundamentală care garantează randamentul maxim al instalaţiei de tratare a aerului, atât din punct de vedere al confortului termic pentru utilizatorul final, cât şi în ceea ce privește economisirea energiei şi a costurilor.

Echilibrarea corectă a instalației poate fi simplă atunci când aceasta funcţionează la regim maxim, dar se transformă într-o operațiune extrem de complicată atunci când începe modularea zonelor, adică atunci când unele terminale încep să se închidă pentru a atinge temperatura dorită în ambient.

Tehnologiile moderne au transformat instalaţiile din cele cu debit fix în cele cu debit variabil, adică sisteme în care termoreglarea acționează asupra cantității de fluid care trece prin zona unică, reducându-l la minimum necesar pentru a încălzi ambientul. În cazul sistemelor cu echilibrare statică, această variație afectează componentele circuitului încă active, asigurându-se că acestea sunt atinse de mult mai mult fluid decât au nevoie cu adevărat, ducând la crearea unor noi dezechilibre termice și hidraulice care compromit eficiența din întregul sistem de climatizare. De asemenea, ar trebui să se considere că, cu cât mai mult se extinde instalaţia, cu atât situația este mai complicată.

Cum să asigurăm deci echilibrul corect în fiecare fază de funcționare?         
Soluția cea mai simplă este aceea de a se baza pe dispozitive dinamice, capabile să se adapteze automat variațiilor din tronsonul de distribuție principală, garantând astfel condiții de lucru constante pentru componentele din interiorul părţii comandate. Regulatoarele de presiune diferențială sunt supape care pot menține ΔP constantă între două puncte ale instalaţiei în completă autonomie; această funcție permite dispozitivelor de pre-reglare să primească întotdeauna aceeași înălţime de pompare la intrare și, prin urmare, să mențină debitul constant la terminal, la valoarea dorită. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor de găsit spațiul adecvat pentru instalarea acestor regulatoare de presiune diferențială, în special atunci când se lucrează în instalații de încălzire sau răcire radiantă.

Folosind acest sistem, stabilizarea inițială se dovedește a fi foarte simplă. Datorită sistemului de prereglare a debitului, de fapt, este posibilă stabilirea valorii dorite, pe o scară de la 25 la 150 l/h, direct de la șurubul colectorului, acționând cu ajutorul cheii de reglaj corespunzătoare furnizate, limitând astfel cantitatea maximă de lichid care poate traversa circuitul de referință. Acțiunea regulatorului de presiune diferențială asigură faptul că această presetare este menținută constantă, chiar și atunci când inelele limitrofe sau alte zone ale instalației trec pe închidere, absorbind astfel creșterile de presiune care pot apărea în noile condiții de lucru.

Tehnologia acestui colector se potrivește bine cu instalaţiile cu panouri centralizate, unde debitele mari și variațiile puternice și constante din interiorul sistemului determină complicarea controlului și distribuției fluidului vector și nu este întotdeauna ușor să se instaleze dispozitive de stabilizare dinamică pentru controlul zonei.

Tehnologia specială a colectorului CALEFFI DYNAMICAL® permite diminuarea reală a dimensiunilor produsului (poate fi instalat într-o casetă cu adâncime de 8 cm), oferind astfel posibilitatea de a fi utilizat în orice tip de instalație, chiar și acolo unde există puțin spațiu de lucru.

DOWNLOAD SALE SHEET OF THE PRE-ASSEMBLED DISTRIBUTION MANIFOLD