08 March 2018

DISCALSLIM® - Soluţie compactă pentru dezaerare

Aşa cum vă puteţi imagina, separatoarele de aer tradiţionale au dimensiuni considerabile şi nu este întotdeauna uşor de găsit spaţiu pentru amplasarea lor, în special când se intervine asupra microcentralelor de perete. Pentru a satisface această exigenţă a fost conceput DISCALSLIM®, noul dezaerator compact şi orientabil de la Caleffi.

Caracterul compact şi orientabilitatea fac astfel încât această nouă componentă să poată fi instalată în spaţii reduse, atât pe conducte verticale, cât şi orizontale, cu singura precauție de a menține camera de dezaerare în poziție verticală.

DISCALSLIM® a fost realizat cu o formă interioară specială capabilă să devieze o parte a fluxului în camera de dezaerare. Aici fluidul încetinește și este fracţionat de niște aripioare prezente în camerele secundare care provoacă o turbulență adecvată. Datorită acestor mini-vârtejuri, micro-bulele de aer prezente în flux sunt separate, colectate în partea inferioară a camerei și după ce sunt agregate în bule mari, urcă prin canalele de scurgere situate de partea flotorului. Aerul colectat în interiorul camerei permite coborârea flotorului intern la care este conectat brațul basculant. Această mișcare determină deschiderea ventilului automat de aerisire și evacuarea aerului acumulat. DISCALSLIM® este echipat, de asemenea, cu un capac de siguranță higroscopic care blochează scurgerile nedorite de lichid.

RECOMANDĂRI PENTRU INSTALATOR
Pentru a proteja instalația, DiscalSlim trebuie montat pe conducta de tur, astfel încât să blocheze microbulele de aer înainte ca acestea să poată afecta funcționarea sistemului.


PARTICULARITĂŢI CONSTRUCTIVE

DISCALSLIM® este echipat cu un dop de siguranță higroscopic, adică un dispozitiv care conține discuri de fibre speciale de celuloză care se pot expanda instant dacă intră în contact cu apa. Acest sistem permite evitarea scurgerilor de lichid și evitarea eventualelor deteriorări în caz de pierdere.
De asemenea, este posibil accesul la camera de dezaerare pentru întreținerea și curățarea dispozitivului. Prin scoaterea capacului, se va putea extrage în acelaşi timp mecanismul de deschidere a căii de evacuare a aerului.


TEORIA: TRATAREA APEI ​​​​​​​

Tratarea apei are un rol fundamental în eficientizarea și întreținerea instalaţiilor de climatizare de vară și de iarnă. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne gândim numai la condiționarea fizico-chimică, ci și la cea mecanică, care se traduce în funcții precum separarea nămolului și dezaerarea fluidului care circulă în interiorul sistemului.
Dezaerarea este esențială pentru a preveni zgomotul sau dezechilibrul termic în terminale și, mai presus de toate, pentru a evita apariția unor fenomene cum ar fi coroziunea și cavitația, ceea ce ar reduce considerabil durata de viață a componentelor individuale, precum și a instalaţiei în sine. 

Coroziunea prin oxidare este o reacție chimică care are loc în prezența oxigenului, care implică schimbul de ioni de fier între fluidul purtător și componentele metalice cu care este în contact. Această reacție provoacă perforări în țevi și în componente, precum și formarea de magnetită și impurități care pot obtura schimbătoarele, blochează rotorul magnetic al noilor pompe sau obstrucționează trecerile mai mici ale supapelor, compromițând funcționarea lor.             
Dimpotrivă, cavitația este un fenomen pur mecanic care depinde de tranzițiile continue de stare care se produc în interiorul circuitului închis. Încălzirea pe care fluidul o suferă în schimbătoarele de căldură determină separarea aerului dizolvat de apă, transformându-se în micro-bule de abur. În apropierea rotoarelor pompelor sau a punctelor de trecere a componentelor de reglaj, aceste microbule suferă o nouă schimbare de stare, dată de încetinirea și de schimbarea presiunii, ceea ce le determină să facă implozie, dăunând componentelor în sine.       
Adesea credem că este suficient să fim atenți în timpul încărcării circuitului, în realitate, deși acesta este un bun punct de plecare, nu este suficient să se prevină crearea de pungi de aer. De fapt, aerul intră în instalație cu apa de încărcare, dizolvată în interiorul său.     
Instalarea aerisitoarelor automate de evacuare a aerului elimină cu siguranță pungile formate prin îmbinarea microbulelor. Aceste componente, din nefericire, funcționează corect numai în "zonele calme", cum ar fi secțiunile în care fluidul are o viteză redusă, daca nu chiar nulă, sau în partea superioară a coloanelor, deci acolo unde aerul prezent a traversat deja o parte a instalației și din componentele sale.

Pentru a elimina aerul într-un mod optim din instalație, este necesar să utilizați dispozitive specifice: dezaeratoarele, adică elementele capabile să separe aerul de fluid (agent termic/frigorific) și să le elimine din circuit. Aceste dezaeratoare au o secțiune specifică de trecere, care permite încetinirea curgerii fluidului, astfel încât microbulele de aer să se poată contopi una cu cealaltă, mărindu-şi volumul până când împingerea hidrostatică este în măsură să le separe de apă. Pentru a mări acest efect, în interiorul dezaeratorului DiscalSlim există o plasă metalică radială capabilă să creeze mișcări turbionare care favorizează eliberarea microbulelor. O dată separate de fluid, gazele se ridică în partea superioară a dezaeratorului, unde sunt scoase din instalație datorită unei supape automate de aerisire.
 

CITIŢI PROCEDURA DE INSTALARE A SEPARATORULUI DE AER DISCALSLIM®​​​​​​​