29 Mei 2019

In the picture: waterdruk

Water, we verwachten allemaal dat het vanzelf uit de kraan stroomt. En liefst ook aan de snelheid die we gewend zijn en die we comfortabel vinden. Dat is niet altijd vanzelfsprekend want de druk op je waterleiding is afhankelijk van verschillende factoren. Maar gelukkig bestaat er toch een oplossing voor.

Waterdruk in de praktijk
De druk van de waterleiding is streekgebonden. Afhankelijk van waar je woont kan de druk in de waterleiding hoog of laag zijn. De druk varieert ook op elk moment van de dag als gevolg van een wisselende waterafname aan de verbruikerszijde. ‘s Morgens zal de druk bijvoorbeeld lager zijn dan ‘s nachts, aangezien dan iedereen gelijktijdig water gebruikt.

Drukverminderaars
Om de druk aan de verbruikerskant te verminderen en te stabiliseren plaatsen we drukverminderaars tussen het openbare waterleidingsnet en het verbruikersnet. De inkomende druk is namelijk over het algemeen te hoog en variabel voor een correct gebruik in huisinstallaties.

Werkingsprincipe
De werking van de drukverminderaar is gebaseerd op het evenwicht van twee aan elkaar tegengestelde krachten:
1 de kracht die de veer uitoefent om de klep te openen
2 de kracht die het water op het membraan uitoefent om de klep te sluiten

A. Bij waterafname
Als er water getapt wordt, daalt de benedenstroomse druk en neemt de veerkracht toe. De veerkracht wordt groter dan de kracht op het membraan. Hierdoor beweegt de klep naar beneden en wordt de waterdoorlaat geopend. Hoe groter de watervraag is, hoe kleiner de druk op het membraan wordt, waardoor er een grotere waterdoorlaat ontstaat.

B. Zonder waterafname
Van zodra het tappunt wordt afgesloten, stijgt de benedenstroomse druk en wordt het membraan naar boven gedrukt. Hierdoor sluit de klep en wordt de waterstroom afgesloten met behoud van de ingestelde druk.

Ruime keuze
Caleffi heeft een breed assortiment aan drukverminderaars. Met of zonder voorinstelling, voor hoge temperaturen, met manometer of manometeraansluiting, micro-drukverminderaars…

De drukverminderaars van de serie 533 beschermen  boilers in kleine systemen (zoals woningen), waar kleine afmetingen en geruisloosheid erg belangrijk zijn.

De 535- en de 535H-serie van Caleffi profiteren van een voorinstelaar gemak. Deze drukverminderaars kunnen vòòr de installatie op de juiste waarde worden geijkt, door de verstelbare knop met drukinstellingsindicator te gebruiken. Na de installatie past het systeem de druk automatisch aan naar de ingestelde waarde.
Het interne patroon is uitneembaar om inspectie- en onderhoudsprocedures te vergemakkelijken. De ingebouwde filter verlengt de levensduur en beperkt vervuiling.

De serie 535H heeft als extra voordeel dat deze specifieke serie drukverminderaars voldoet aan de norm EN 1567 om met wateraanvoertemperaturen tot 80°C te werken. Daarnaast zijn de beweegbare interne onderdelen gemaakt van kunststof materiaal om de vorming van kalkafzetting zoveel mogelijk tegen te gaan.
 

BEKIJK HIER DE PRODUCTSHEET VAN DE 535-SERIE

BEKIJK HIER DE PRODUCTSHEET VAN DE 535H-SERIE