17 September 2018

Innovatieve keerklep maakt efficiënte controle en vervanging mogelijk

Apparaten die zijn aangesloten op de drinkwaterinstallatie en het drinkwater een behandeling laten ondergaan, moeten verplicht worden voorzien van een terugstroombeveiliging. Denk bijvoorbeeld aan brandslanghaspels, industriële apparaten, koffieautomaten, vaatwasmachines en vulinstallaties voor de CV. De zogenaamde keerkleppen moeten ervoor zorgen dat ‘vervuild’ water niet terug kan stromen naar de drinkwaterinstallatie, waarmee de kwaliteit en veiligheid van het drinkwater wordt geborgd.

In België werd recent de regelgeving voor het aansluiten van brandslangen aangepast. Brandslangen mogen nu enkel aangesloten worden op het drinkwaternet middels een EA keerklep, en niet meer met een BA terugstroombeveiliger. Dit maakt de installatie een pak minder complex, omdat men nu geen aparte afvoer voor de terugstroombeveiliger moet voorzien. De keerkleppen moeten wel jaarlijks aan een verplichte controle worden onderworpen. Met een traditionele keerklep kan dit heel wat tijd en kosten vergen.

In Nederland is het sinds 2012 verplicht om jaarlijks de keerkleppen in industriële en utiliteitsgebouwen te controleren, conform artikel 18.7, werkblad 1.4G. Ook op moeilijk bereikbare locaties, wat een forse investering in tijd en kosten vraagt. 

Marc Heusinkveld, Product Manager Caleffi: “Tijdens de verplichte keuring wordt niet alleen gecontroleerd of het juiste type keerklep op de juiste plek wordt toegepast, maar ook of deze keerkleppen op de juiste wijze gemonteerd zijn. Bovendien wordt standaard een druktest uitgevoerd, om terugheveling of terugpersing van water richting de drinkwaterinstallatie uit te sluiten. Om deze test mogelijk te maken, dient de betreffende waterleiding (deels) te worden afgesloten, waarna een drukverschil over de keerklep tot stand wordt gebracht. Indien blijkt dat de keerklep onvoldoende lekdicht is, is vervanging noodzakelijk. Een lastige klus, omdat de keerklep in dat geval uit de leiding gehaald moet worden. Zodra de keerklep is vervangen en het water weer op de leiding staat, moet de volledige leiding worden ontlucht, om te voorkomen dat aangesloten apparaten in storing vallen. Een omvangrijk karwei, dat volgens ons sneller en efficiënter kan.”

Innovatieve keerklep met geïntegreerde afsluiter

Met de nieuwe, innovatieve keerklep hoeven de keerkleppen in drinkwaterinstallaties nog maar één keer vervangen te worden. Daarna is aftappen, opnieuw vullen en ontluchten van de drinkwaterleidingen niet meer nodig. Bij onze oplossing wordt de keerklep namelijk in het gat van de afsluiter geplaatst. In open positie vervult de keerklep altijd zijn standaardfunctie. Echter wanneer de afsluiter wordt gesloten, dan wordt automatisch ook de keerklep ingeblokt. Een speciaal kanaal maakt hierbij een snelle en eenvoudige controle van de keerklep mogelijk. Ook in gesloten functie.

Functioneert de keerklep naar behoren, dan kan de afsluiter eenvoudig weer worden opengezet. Het simpel liften en 180˚ draaien van de hendel is hiervoor voldoende. Keerkleppen die vervangen moeten worden, kunnen eenvoudig worden uitgewisseld, zonder dat aanvullende acties nodig zijn. Hiermee wordt aanzienlijk op tijd én overlast bespaard. Dankzij de compacte vormgeving is slechts minimale installatieruimte nodig. De inbouwlengte is zeer kort: minimaal 81 mm tot maximaal 99mm. Dat maakt onze keerklep uniek in de markt. Voor installaties waarvan de keerklep verplicht verzekerd moet zijn, is in de hendel een speciale voorziening opgenomen.

100% loodvrij

De nieuwe EA-keerkleppen van Caleffi zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. De keerkleppen zijn vervaardigd uit een speciale, ECOBRASS® (CW724R) messing. ECOBRASS® is niet alleen loodvrij, maar ook uitstekend thermisch ontspannen en ontzinkings- en corrosiebestendig. Bovendien is ECOBRASS®100% recyclebaar. Dit bespaart niet alleen ruw materiaal, maar ook energie. Alle keerkleppen zijn voorzien van een KIWA keurmerk. Het Belgaqua keurmerkis in aanvraag. Om installateurs te ondersteunen bij de montage en controle heeft Caleffi diverse ondersteuningsvideo’s op YouTube geplaatst (Caleffi VideoProjects). Daarnaast organiseren we regelmatig trainingen in onze Caleffi Academy of in company bij onze installateurs.

 

Serie 324 - beschikbaar in: