03 April 2020

Caleffi chemische additieven voor langdurige efficiënte vuilafscheiding

  • WAAROM CHEMISCHE ADDITIEVEN GEBRUIKEN OM HVAC-SYSTEMEN TE BESCHERMEN

Water in het verwarmingssysteem bevat organische stoffen (zoals bacteriën en algen) en anorganische stoffen (zoals zand, roest en lasresten). Naast deze afzettingen zijn er kalkafzettingen (calcium- en magnesiumaanslag, hardheidzouten) die bijdragen aan het belemmeren van de doorgangen en die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van corrosieve fenomenen. Corrosie is in het algemeen een proces dat wordt gekenmerkt door het oppervlakkig verwijderen van metaal, wat ook kan leiden tot de pijpperforatie.

Afzettingen, corrosie en aanslag verminderen de systeemefficiëntie, voorkomen dat de regelcomponenten (zoals traditionele thermostatische radiatorkranen) optimaal werken, waardoor hoge geluidsniveaus en soms pijpobstructies of storingen ontstaan. Bedenk bijvoorbeeld dat 1 mm kalkaanslag in een wisselaar de efficiëntie van de uitwisseling vermindert en het energieverbruik met 10% verhoogt.

Een goede wasbeurt met een specifiek product zoals C3 CLEANER, de installatie van een DIRTMAG® kunststof vuilafscheider met afsluiters en het gebruik van een beschermend product zoals C1 INHIBITOR, dragen bij aan het behoud van het water in het verwarmingssysteem in de ideale bedrijfsomstandigheden om zo een grotere efficiëntie en thermische opbrengst van het systeem te garanderen. C3 CLEANER is een universeel reinigingsmiddel met een neutrale formule, geschikt voor het verwijderen van modder, kalk en puin van nieuwe en bestaande verwarmingssystemen. C3 CLEANER is gemakkelijk te doseren met behulp van de vuilafscheider en compatibel met alle typische materialen die in verwarmingssystemen worden gebruikt, inclusief aluminium. Ook is hij uiterst effectief in de verspreiding van kalk en magnetiet, welke naar de vuilafscheider getransporteerd worden om ze daar te verwijderen. Met de kogelkranen die bij de DIRTMAG®-vuilafscheider geleverd worden, kunnen de aanwezige onzuiverheden eenvoudig worden afgevoerd. De DIRTMAG®-vuilafscheider houdt onzuiverheden, zelfs de magnetische, vast dankzij de werking van twee magneten in de verwijderbare ring. Het apparaat kan vervolgens worden gebruikt als toegangspunt voor de introductie van zowel CLEANER als INHIBITOR.

Na het wassen moet de C1 INHIBITOR in het systeem worden ingebracht; een beschermende remmer op basis van molybdaat, ideaal voor het beschermen van het systeem tegen mogelijke corrosie en afzettingen. Met deze kleine hulpmiddelen blijft het systeem in de loop van de tijd efficiënt.

Het gebruik van volgende additieven C4 en C7 is niet gereguleerd of verplicht. In elk geval, helpen ze om problemen aan te pakken en op te lossen die zich in de normale levenscyclus van de HVAC-systemen kunnen voordoen. Wanneer ze bij lage temperaturen werken, vormt de vorming van microbiologische gezwellen die echte obstakels kunnen worden een risico. De C7 BIOCIDE is de meest geschikte oplossing met een zeer effectieve formulering voor hun preventie. Bovendien hebben bestaande en verouderde systemen vaak lekken of kleine lekken die een nieuwe reeks problemen voor het hele systeem kunnen veroorzaken. De C4 LEAK SEALER is bedoeld om die lekken in minder dan 24 uur te elimineren, een beschermende microfilm te creëren en alle punten van mogelijke lekkage van dragervloeistof af te dichten.

BEKIJK HIER DE PRODUCT SHEETS VAN DE KIT5453 EN DE ADDITIEVEN.