16 Augustus 2021

Deba Installatietechniek levert mooie klus met Caleffi in Ursem

‘Kijken, denken en doen …’

We staan in een grote hal (40x40 m) aan de Rustenburgerweg 10a in Ursem en zien een aantal landbouwvoertuigen en -machines. We zijn op bezoek bij het mechanisatie- en constructiebedrijf Koeckhoven. Er moest een nieuwe hal komen en dan wordt er uiteraard goed nagedacht over de verwarming, energieverbruik en duurzaamheid. Via Bart Klaver (Elektrotechnisch Installatiebedrijf Klatech) komt Deba Installatietechniek in beeld. De vraag aan Dennis Bark van Deba: “Wil jij eens meedenken over de manier die voor Koeckhoven het meeste rendement oplevert? O ja, en dan natuurlijk wel gasloos. Gasloos was een absolute voorwaarde van de gemeente om dit te kunnen realiseren.” Dennis: “Een hele mooie klus natuurlijk waar we uiteraard wel eerst het nodige aan hebben zitten rekenen en uiteindelijk, in samenspraak met Caleffi, tot een prima installatie zijn gekomen.”

Waterzijdig inregelen

Dennis Bark begon, samen met zijn vrouw, twee decennia geleden met een loodgietersbedrijf en de onderneming is inmiddels uitgegroeid tot een technisch hoogwaardig installatiebedrijf. Deba installeerde vorig jaar de honderdste warmtepomp installatie. Ervaring, kennis blijven opdoen … dat zijn elementen die Deba hebben gemaakt tot wat het nu is. Dennis over de periode dat het allemaal zo’n beetje begon: “Ik was ergens aan de slag, maakte een fout en toen zei de baas: Dennis, je kijkt, je denkt en je doet…In die volgorde. En na zoveel jaar werken kan ik wel zeggen dat dat altijd zo is gebleven en in feite natuurlijk voor ieder vak geldt. Eerst goed kijken, dan nadenken en dan wat doen, altijd in die volgorde. Dit project illustreert dat het echt zo werkt.” De installatie die Deba bij Koeckhoven installeerde werd in januari van dit jaar opgeleverd. Volledig waterzijdig ingeregeld. Dennis daarover: “Dat werkt perfect. Kijk, uiteindelijk gaat het erom dat iedere druppel water waar warmte inzit op de goede plek komt. Met Caleffi werd precies doorgerekend en uitgetekend wat nodig was. En dat leidde ertoe dat het inregelen niet meer dan een half uur in beslag nam. Over tijdwinst gesproken.”

Ondersteuning

Voor deze installatie is gebruikt gemaakt van de ontwerpsoftware Caleffi Hydronic Design. Floris van ’t Verlaat, Product Solutions Manager bij Caleffi: “Die software stellen wij gratis ter beschikking aan onze klanten. Zowel groothandel ThermoNoord (leverancier materialen) als Deba beschikken over een licentie.” In dit project heeft Deba de voorgemonteerde geothermische verdeler van Caleffi gebruikt voor de voeding van de verdelers van de vloerverwarming. Met per groep de Autoflow debietbegrenzers gemonteerd, om daarmee de juiste volumestromen zowel in deel- als vollast altijd te kunnen garanderen. Om de kwaliteit van het watersysteem optimaal te houden zijn de DIRTMAG® vuilafscheider met magneet en de DISCAL® luchtafscheider geïnstalleerd. Twee Caleffi Conteca ultrasone warmtemeters registreren de energiebalans van de bron ten behoeve van de warmtepomp. En, geheel passend in deze tijd, op afstand data uitlezen en rapportages (energieverbruik) ontvangen geschiedt middels de datalogger DATA EASY. “We proberen bij dit soort projecten de installateur zoveel mogelijk te ondersteunen en, zoals ook hier is gebeurd, te assisteren bij de inbedrijfstelling. Die samenwerking met Deba is prima verlopen.” Dennis Bark knikt instemmend. “Ik word vaak gevraagd voor wat de wat bijzondere projecten. En dat houdt dit werk leuk en spannend. Het is nooit hetzelfde met daarbij de opmerking dat je eerlijk moet zijn. In andere woorden, je kijkt erna, denkt erover en gaat dan aan de slag … of niet. Als ik het niet zie zitten, begin ik er niet aan.” Jur Koeckhoven, mede-eigenaar van het gelijknamige bedrijf, is een tevreden man. “Een uitstekende installatie die doet wat hij moet doen. Duurzaam en een installatie waar we de komende jaren weer zonder problemen mee vooruit kunnen.”

Tekst: Bob de Jong (Installatie Totaal)
Foto’s: Van Emst Vakfotografie