24 Juni 2021

Voorkom vervelende geluiden en beschadiging van de drinkwaterinstallatie

Waterslag is een fenomeen dat optreedt bij het snel openen en sluiten van kranen. Voorbeelden hiervan zijn ééngreepskranen, wasmachines, afwasmachines, zelfsluitend en infrarood kraanwerk. Wat gebeurt er nu precies? Door het snel openen en sluiten van de kranen kunnen hoge drukpieken ontstaan, genaamd waterslag. Na de eerste grote drukpiek, volgen er nog een aantal kleinere drukpieken en blijf het drukniveau in de installatie constant op een hoog niveau. De waterslag kan geluid in de leidingen veroorzaken, maar ook het hele systeem aantasten.

Gelukkig zijn deze drukpieken gemakkelijk te voorkomen door het plaatsen van een waterslagdemper. Door deze te installeren bij de kraan die de waterslag veroorzaakt, worden de hoge drukpieken meteen opgevangen. De waterslagdemper Antishock van Caleffi kan drukpieken tot 50 bar opvangen, is geschikt voor warm- en koudwatersystemen tot 90 graden Celsius én KIWA-gekeurd tot 30 graden Celsius.

Hoe werkt deze waterslagdemper?

Hij werkt volgens een mechanisch principe met een kunststof zuiger, waarbij de drukpieken worden opgevangen door een veer. De drukverhoging komt via de onderkant de waterslagdemper binnen en duwt de zuiger omhoog. De veer zorgt voor tegendruk en op deze manier wordt de waterslag getemperd. Als resultaat worden er geen drukpieken meer veroorzaakt en is de restdruk in de installatie ook lager dan zonder de waterslagdemper.

Toepassingen

De waterslagdemper Antishock bestaat in 3 uitvoeringen. Uitvoering 1 is een 1/2” aansluiting onderaan. Deze kan eenvoudig op een T-stuk gemonteerd worden of aan het uiteinde van een verdeler.
De 2e en 3e uitvoering hebben een buitendraadaansluiting en een wartel. Versie 2 heeft een 3/4” aansluiting voor een dubbeldienstkraan in combinatie met een wasmachine of afwasmachine. Nummer 3 heeft een 3/8” aansluiting die rechtstreeks geïnstalleerd kan worden op een hoekstopkraan.

Waterdruk

Het is van belang dat de waterdruk in je installatie niet hoger is dan 3 bar. Indien nodig kan er een drukverminderaar aan het begin van je drinkwaterinstallatie geplaatst worden om de druk te verlagen.
De INOX-veer in de waterslagdemper staat namelijk ingesteld op een druk van 3 bar. Indien je waterdruk groter is, zal er onderaan steeds een beperkte hoeveelheid stilstaand water zijn, wat aanleiding kan geven tot bacteriegroei en allerlei ziektes in je drinkwaterinstallatie.

KIWA-keurmerk

De Antishock van Caleffi draag het KIWA-keurmerk. Vanuit KIWA wordt de keuring van een waterslagdemper (welke dan ook) gedaan tot 30°C, hogere temperaturen worden niet getest. Dat betekent dat het KIWA-keurmerk geldt tot een temperatuur van 30°C. Dit wil echter niet zeggen dat de Antishock geen hogere temperaturen aankan, hij kan zelfs tot maximaal 90°C belast worden!