15 April 2019

Innovatie ten top op ISH 2019

ISH is, naast Mostra Convegna in Milaan, de meest toonaangevende beurs waar Caleffi van de gelegenheid gebruikt maakt om de laatste innovaties en productontwikkelingen te laten zien. Dat Caleffi een wereldspeler is, wordt tijdens zo’n internationale beurs in de kijker gezet door de aanwezigheid van medewerkers uit het wereldwijde Caleffi-netwerk. En voor het eerst tekende de voltallige Caleffi Group present op de beurs met naast het moederbedrijf ook RDZ, specialist in koelen en verwarmen, en Cristina, de sanitaire fabrikant die twee jaar geleden is overgenomen door de groep.

Terugstroombeveiligers

Caleffi had voor alle internationale bezoekers innovaties in petto. Voor de Belgische bezoekers lag een eerste focus op de innovaties in de terugstroombeveiligers. “We hebben verschillende modellen gecreëerd die meer compatibel zijn en daardoor meer toepassingen kennen”, vertelt Mauro Manfredi. “Ze zijn getest en goedgekeurd volgens alle certificaten die in Europa van tel zijn, zoals KIWA en Belgaqua. De documentatie die we daarover op de beurs hebben uitgedeeld, was een schot in de roos.” De brochure is ook hier te raadplegen.

Nieuwe generatie afleversets SATK22 en SAT32

Op het gebied van verwarming heeft Caleffi op ISH zijn nieuwe generatie afleversets (ook wel satellietunits of distributie-units genoemd) voorgesteld voor toepassing in warmtenetten enerzijds en centrale stookplaatsen en combilussystemen anderzijds. “Afleversets zijn een bijzonder duurzaam systeem voor gebouwen met collectieve verwarmingssystemen. Ze vervangen de klassieke gaswandketel en veroorzaken geen CO2-uitstoot”, aldus Mauro Manfredi. De afleversets van Caleffi beschikken over een aantal eigenschappen die uniek zijn in de markt. De programmeerbare warmhoudfunctie zorgt ervoor dat je snel warm water krijgt wanneer de kraan wordt opengedraaid omdat het water al op temperatuur wordt gehouden in de warmtewisselaar. Uniek is dat deze functie te programmeren is op momenten dat de gebruiker verwacht veel warm water nodig te hebben. Op die manier bespaart hij veel kosten zonder in te leveren op comfort. De intelligente aansturing van de afleversets van Caleffi kan gekoppeld worden met een gebouwbeheersysteem, waardoor de installateur vanop afstand aanpassingen kan doorvoeren of preventief onderhoud kan inplannen. Verder zijn er componenten ingebouwd ter bescherming tegen onbalans in het hydraulisch systeem zoals een waterslagdemper en een drukverschilregelaar.

Digitalisering

Caleffi zet sterk in op digitalisering en pakte daar ook mee uit op de beurs. “We hebben BIM-contracten met alle grote spelers in Europa en kunnen beroep doen op een arsenaal van zo’n 3.500 kwalitatieve BIM-objecten”, vertelt Mauro Manfredi. Ook de software Caleffi Hydronic Design, die toelaat om een volledig installatiesysteem te ontwerpen en berekenen, is in de schijnwerpers gezet. “Deze focus kadert in het bredere verhaal van de energietransitie”, licht Mauro Manfredi toe. “Als men elk utiliteitsgebouw hydraulisch zou inregelen, zou dat een substantiële verbetering inhouden van de klimaatprestaties van een land. In Nederland heeft men becijferd dat men op deze manier zelfs de klimaatdoelstellingen van 2050 zou halen. Vandaag gebeurt hydraulisch inregelen niet consequent. Binnen het ATTB, de Belgische vereniging van leveranciers van thermische technieken, hebben we ons geëngageerd om duidelijke richtlijnen rond het hydraulisch inregelen te laten regulariseren gezien de onvermijdelijke voordelen. Onze software Caleffi Hydronic Design sluit perfect aan bij deze doelstelling. We geven de installateur een instrument waarmee hij op een heel eenvoudige manier installaties van eender welke grootte of voor eender welke toepassing hydraulisch kan inregelen.”

Unieke vuilafscheider voor cv-installaties in de utiliteit

Last but not least werd de DirtmagClean uitgebreid voorgesteld op de ISH-beurs. In veel utiliteitsgebouwen blijven ijzer en andere vuildeeltjes zich opstapelen in de cv-installaties met debietverlies en verlies in vermogen tot gevolg. Op langere termijn leidt de constante aanzet van magnetiet zelfs tot een hoger verbruik en kans op onherstelbare schade. “Vuilafscheiders zijn inmiddels in huishoudelijke installaties een onmisbaar onderdeel van een duurzame en efficiënte installatie”, stelt Mauro Manfredi. “Maar dit geldt zeker ook voor installaties in de utiliteit. Deze grote installaties zijn vaak zwaar vervuild wat dan ook de nodige problemen oplevert. Het vuil verwijderen is alles behalve een evidente opdracht. De DirtmagClean is dan ook een unieke oplossing. Deze geautomatiseerde vuilafscheider met elektronische aansturing (en koppelbaar aan gebouwbeheersystemen) is heel positief onthaald op de beurs omdat het dé oplossing biedt voor een gekende problematiek in de utiliteitsbouw. Caleffi biedt hier een totaal nieuw concept aan waarmee we niet alleen een optimale oplossing aanbieden, maar waarbij we de installateur willen ontzorgen en bijstaan op de werf.”