Sledderlo
België

Nieuw leven in Sledderlo

Categorie
Woonwijk
Land
België
Product
Verwarming

Toen de autofabriek van Ford Genk in de jaren 70 nog in volle expansie was, besliste de stad om het groeiende aantal werknemers de mogelijkheid te geven om op loopafstand van de fabriek te wonen. Dennenbossen ruimden plaats voor de wijk Nieuw-Sledderlo, dat moest uitgroeien tot een ministad met 9000 nieuwe woningen. Niets was echter minder waar. De toename van het privébezit van de auto zorgde er onder andere voor dat de Ford-werknemers ook verder van de fabriek wilden wonen. Uiteindelijk bleef een geïsoleerde wijk met 650 woningen over, die nauwelijks met de noodzakelijke voorzieningen uitgerust waren.

De wijk verarmde en de woningen verkommerden. Vooral in de koude wintermaanden kregen de bewoners het moeilijk. Door een gebrekkige verwarmingsinstallatie en onvoldoende isolatie hadden veel bewoners het koud. De huisvestingsmaatschappij nam maatregelen, maar deze bleken ontoereikend.

Uiteindelijk besliste het Genkse stadsbestuur om de wijk te herontwikkelen. Het masterplan ‘LO2020’ moet Sledderlo nieuw leven inblazen. In een eerste fase werden in 2013 twee appartementsblokken afgebroken. Begin 2014 startten de werken aan 42 nieuwe sociale huurwoningen, bestaande uit 30 hoger gelegen en 12 lager gelegen woningen.

Installatiebedrijf Future Clima kreeg de opdracht om de woningen te voorzien van verwarming en sanitair warm water. Voor de productie werd gekozen voor een centrale stookplaats. De 30 hoger gelegen woningen en de 12 lagere gelegen woningen kregen ieder hun eigen centrale stookplaats. Voor het hogere gedeelte werden twee condensatieketels in cascade opgesteld, in combinatie met een buffervat van 750 liter. In het lagere gedeelte voorziet 1 condensatieketel de woningen van warmte, opnieuw in combinatie met een buffervat van 750 liter.

Vanuit de centrale stookplaats vertrekt een centrale gasleiding naar de woningen. Daar zorgen de distributie-units SATK20 van Caleffi voor lokale verwarming via de radiatoren en de aanmaak van sanitair warm water. Om de debieten te begrenzen, installeerde Future Clima de automatische debietregelaars Autoflow® van Caleffi. Zo wordt overflow vermeden. Het maximumdebiet is berekend op basis van het benodigde debiet voor sanitair warm water, rekening houdend met de gelijkheidsfactor. Caleffi zorgde samen met Future Clima voor de berekening van deze debieten en de inregeling van de distributie-units.